GUIDE

Altansäsongen närmar sig, hur vill du dricka ditt morgonkaffe?

Från idé till färdig uteplats. Priser, materialval, bygglov och planering.

Vilken är din typ av uteplats?

Föredrar du ditt morgonkaffe framför ett korsord i skuggan eller kanske halvliggandes i en solstol? Oavsett hur du vill ha dagens första kopp så finns det en del saker att tänka på innan du påbörjar ditt uteplatsprojekt. Här har vi samlat matnyttiga tips och idéer.

Det finns nästan lika många varianter av uteplatser som det finns personliga preferenser och budgetar, alla med sina fördelar och nackdelar. En uteplats ska vara praktisk och användbar men också passa ihop med huset och de förutsättningar som finns.

Här är de tre vanligaste typerna av uteplatser:

1.

Inglasad altan för vår, sommar och höst.

Den stora fördelen med en inglasad altan är att den kan användas nästan året om och i alla väder. Regniga somrar sätter inte stopp för middagar med utomhuskänsla! Idag kombineras de flesta altaner med ungefär lika mycket soläck utan tak.

Uterummet upplevs som en förlängning av huset och är enkelt att temperera med infravärme eller varför inte installera en mysig braskamin?

2.

Soldäck utan tak som smälter ihop med trädgården.

Ett soldäck med trall går relativt fort att bygga och håller nere kostnader. Det skapar en luftig och fri känsla och suddar verkligen ut gränserna mellan ute och inne. Det upplevs ofta som mer ombonat än vad enbart gräsmatta gör. Avsaknad av tak gör också att det inte blir mörkt i rummen innanför.

Om man ändå vill ha en skuggig plats på sitt soldäck finns det många olika lösningar. Ett spännande alternativ som blivit populärt är att spänna upp en segelduk ut från fasaden.

Markiser ger bra skugga men känns kanske lite 70-tal vid första tanken, idag finns dock riktigt snygga och moderna varianter. Annars finns ju alltid den enkla lösningen att bara ställa ut ett rejält parasoll.

3.

Pergola - ett rum utan väggar och tak

En pergola ger illusionen av ett rum i trädgården, skapar hög mysfaktor och valmöjligheterna är många. Man kan låta sin pergola vara övervuxen av vinrankor eller doftande klätterrosor men den kan också vara minst lika fin helt bar. Underlaget ger många alternativ: trall, gräsmatta, plattor, sten eller grus!

Foto: Marit Dybeck

Pergolan ger viss skugga och skapar ofta effektfulla skuggmönster. Man kan bygga den ansluten mot huset eller helt fristående och vill man ha ett skyddande men osynligt tak mellan balkarna kan man sätta in glas eller genomskinlig plast.

En annan snygg lösning för skugga är att spänna upp en segelduk eller tyger mellan bjälkarna.

“Oavsett vad du bygger är den gemensamma nämnaren för en bra uteplats att det ska kännas naturligt att röra sig mellan inomhus, uteplats och utomhus.”
Michael Gustafsson
Projektledare och VD

Vad ska det finnas plats för?

Uteplatsens storlek beror såklart på tycke och smak men man behöver också ha med i beräkningarna hur många personer som kommer att använda den. Kanske kommer vänner och familj ofta på besök så att det ska finnas utrymme för många.

Vill du komma igång med ditt uteplatsprojekt?

Vilket virke?

Vilket virke som passar ditt projekt bäst beror på flera olika faktorer, inte minst hur mycket det får kosta.

Här är de fyra vanligaste virkessorterna att bygga uteplats av:

1.

Tryckimpregnerad furu

Är idag det vanligaste virket att välja vid altanbygge. Träet är behandlat med en övertryckspocess där man sprutar in impregneringsvätska. Detta gör virket tåligt och skyddar mot röta i mer än 20 år. Virket är från början grönt eller brunt men grånar inom 1-2 år.

Vill man bevara ursprungsfärgen smörjer man regelbundet in med träolja. Utöver det krävs inget direkt underhåll mer än en tvätt framåt vårkanten.

2.

Värmebehandlat virke

Det miljövänliga valet och det finns flera olika alternativ. Här har man i stället för att tryckimpregnera, värmebehandlat träet för att skapa bra motståndskraft mot röta och för att undvika sprickbildning och kupning.

Färgen är ljust till mörkt brunt men grånar inom något år. Skyddar mot röta 10-15 år. För att bevara den bruna färgen kan man göra en träoljebehandling innan och efter montering och därefter vid behov.

3.

Sibirisk lärk

Ett ljust träslag som klarar sig naturligt bra mot röta tack vare den stora andelen kärnved. Ytan är hård och passar bra i miljöer där ytan kommer utsättas för hårt slitage.

Det här är ett bra alternativ för den som söker naturlig träkänsla med kortare livslängd till ett rimligt pris. Lämnar du träet obehandlat kommer det att gråna i kontakt med solljus.

4.

Komposittrall

En relativt ny typ av trall på marknaden. Komposittrall består av både träråvara och tillsatt syntetiskt material, ofta återvunnen plast.

Kombinationen gör trallen mer hållbar och i princip underhållsfri. Komposittrall tar något längre tid att montera och är aningen dyrare än de andra alternativen.

Hur lång tid tar det att bygga en altan?

När planering och ritningar är satta är det dags att börja bygga. Hur lång tid det tar från byggstart till färdig uteplats beror självklart på vilken typ och storlek man har tänkt sig. När vi bygger uteplatser brukar en bra tumregel vara 10 kvadratmeter i veckan. En uteplats på 20 kvm bygger vi alltså på cirka två veckor.

"En uteplats på 20 kvm bygger vi på cirka två veckor."
Michael Gustafsson
Projektledare och VD

Hur är läget?

Det är långt ifrån alltid som man själv kan välja exakt placering av sin uteplats och man “får jobba med det man har”. Som tur är finns det fördelar med alla väderstreck och ofta finns det möjlighet att bygga altanen runt knuten för att få två sollägen!

Söderläge
Söderläge eller sydvästligt läge är det överlägset mest populära väderstrecket. Här ligger solen på från lunchtid och långt in på kvällen. Nackdelen med söderläge är att det under riktigt heta sommardagar kan bli väldigt varmt, speciellt om man har en inglasad uteplats.

Österläge
Österläge ger förmiddagssol och västerläge ger soliga eftermiddagar.

Norrläge
Norrläge är i sin tur det skuggiga valet och passar bra om man föredrar svalka framför gassande sol.

Behöver jag bygglov för altan?

Det korta svaret är nej. För att bygga en vanlig altan eller trädäck krävs oftast inget bygglov. Det finns undantag, till exempel om altanen ändrar fastighetens yttre utseende avsevärt eller om du ska bygga en viss höjd över marken.

Läs mer om när eventuellt bygglov kan behövas på Boverket.

Vill du komma igång med ditt uteplatsprojekt?

Vad kostar det att bygga en uteplats?

Nu kommer den stora frågan! Här spelar givetvis många faktorer in, till exempel:

Vi har tittat på de uteplatser som vi byggt tidigare för att ge en uppskattning av vad det kan kosta.

För en inglasad altan och soldäck på 20 + 10 kvm, isolerad för vår, sommar och höst med tryckimpregnerad furu och en trestegstrappa ligger prislappen runt 160 000 kr inkl ROT-avdrag, varav 100 000 kr är arbete och 60 000 kr material.

När Bygghjältarna bygger uteplatser

Vi på Bygghjältarna har byggt många olika typer av altaner och uteplatser. Vi lyssnar och bollar gärna idéer och kommer med förslag som passar just ditt projekt, både vad gäller ekonomiska och byggnadsmässiga förutsättningar.

"En välbyggd och noga planerad uteplats som fungerar som en naturlig passage mellan hus och trädgård är alltid vad vi strävar efter."

Så här ser processen ut från att du tagit kontakt med oss, fram till din färdiga uteplats:

  1. Vi kommer hem till dig för ett kostnadsfritt möte.
  2. Du får en offert på den lösning vi kommit fram till.
  3. Tillsammans planerar och strukturerar vi upp arbetet, sätter ritningar, materialval, tidplan etc.
  4. Vi börjar bygga och har hela tiden löpande avstämningar med dig, är det något du vill lägga till eller ta bort? Dyker det upp nya idéer längs vägen?
  5. Slutbesiktning med dig och projektledare.​
  6. Bjud in ett gäng vänner och tänd grillen!​